De kliniek van OPSY is een afdeling waar je een tijd opgenomen kunt worden voor behandeling. Er is dag en nacht begeleiding aanwezig die er voor je zijn om aan je problemen te werken. Er kunnen 29 mensen verblijven, verdeeld over drie afdelingen. De kliniek is geen woonplek. Iedereen die opgenomen wordt, gaat uiteindelijk weer terug naar huis of naar een andere woonplek.
Voor wie?
Je kunt worden opgenomen als jouw problemen zo groot zijn geworden dat het even niet meer gaat om thuis of op je woonplek te wonen.
Sommige mensen kunnen hier zelf niet meer voor kiezen en moeten hierbij worden geholpen door bijv. een psychiater of een rechter. Vragen die je kunt hebben voor opname zijn:
- Ik heb heel veel last van mijn nare ervaringen, ik kan hier niet meer mee omgaan.
- Ik wil weer tot rust komen door alle spanningen in mijn leven. Dit lukt me niet meer op de plek waar ik woon.
- Ik hoor of zie dingen die heel eng zijn.
- Mijn omgeving begrijpt mij niet meer.
Waar?
De kliniek van OPSY is op het terrein van de GGzE: De Grote Beek. Het adres is Dr. Poletlaan 64.
Wie werken er?
Op de kliniek werken verschillende mensen: begeleiders, activiteitenbegeleiders, psychologen, psychiaters. Je krijgt wel vaste contactpersonen die met jou de behandeling volgen. Deze mensen maken samen met jou een behandelplan.
Hoe werkt nu zo’n opname?
- Je kunt worden aangemeld door je huisarts, gedragskundige/behandelaar of psychiater. Deze mensen heten ‘verwijzer’. Met andere woorden: de persoon die jou aanmeldt bij OPSY.
- OPSY gaat dan met jou en de verwijzer een intake plannen. Je mag iemand meenemen die voor jou belangrijk is. De intake is met een behandelaar en een teamleider of begeleider van de kliniek. Het gesprek is op de kliniek, behalve als dat niet kan. Dan komt OPSY naar jou toe.
- Na de intake kijkt OPSY of we je kunnen helpen bij jouw problemen. Als dit zo is, wordt er een datum voorgesteld wanneer je kunt worden opgenomen. Samen maken we afspraken hoe de opname in zijn werk gaat. Je mag bijvoorbeeld een aantal persoonlijke spullen meenemen.
- Op de dag van opname heb je een opnamegesprek met een behandelaar en begeleider. Daarin maken we afspraken over de eerste weken van opname.
- Na 3 tot 4 weken is er een behandelplanbespreking. Tijdens dit gesprek maken we afspraken hoe we je het beste kunnen helpen.
Meer weten?
- Kijk hier voor filmpjes over de kliniek.
- Wil je het verhaal horen van één van de mensen die op de kliniek werd opgenomen? Klik dan hier!
- Meer weten over jouw intakegesprek.
- Meer weten over jouw opname.
- Wanneer je opgenomen bent in de kliniek, is er een dagbehandeling. Deze volg je wanneer je zelf géén dagbesteding of werk hebt. Lees verder over dagbehandeling.