Home » Welke hulp » Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie

“Samen met de psycholoog heb ik veel gepraat en daardoor voel ik me veel beter.”

_MG_2017Soms helpt het om met een psycholoog te praten over je problemen en gevoelens. Dit noemen we cognitieve gedragstherapie.

In de therapie leer je:

  • beter begrijpen in welke situatie je je rot voelt.
  • waar je negatieve gedachten en gevoelens vandaan komen.
  • deze te vervangen door meer positieve en fijne  gedachten en gevoelens.
  • ander gedrag te ontwikkelen waardoor je je beter gaat voelen.
  • je zwakke en sterke kanten kennen, waardoor je meer inzicht krijgt in jezelf.
  • beter om te gaan met nieuwe en moeilijke situaties.

Hoe werkt het

Samen met de psycholoog bespreek je waar je tegenaan loopt en wat je wilt veranderen. We proberen duidelijke (kleine) doelen te stellen. We hebben het vooral over wat er nu speelt; in welke situaties je tegen problemen aan loopt. We zoeken uit hoe je over situaties denkt en welke gevoelens je daarbij hebt.

Samen met de psycholoog ga je proberen of je ook anders naar problemen kunt kijken en daardoor andere gedachten kunt krijgen die je kunnen helpen om te gaan met problemen. Ook zal je leren om ander gedrag te laten zien. Daardoor zul je je ook anders gaan voelen en meer zelfvertrouwen krijgen. De psycholoog helpt je hier natuurlijk bij. Het is ook belangrijk om dit in het dagelijks leven te oefenen. Daarom krijg je ook opdrachten mee om thuis en/of op je werk te oefenen.

Hoe lang duurt het?

De behandeling duurt maximaal een jaar. Het hangt van de ernst van de problemen af hoeveel gesprekken er nodig zijn. We bespreken regelmatig hoe het gaat en of er nog doelen zijn.