“ Ik ben opgewekter en veel rustiger in mijn hoofd.
En het allerbelangrijkste is dat ik weer durf te douchen”
Dat zegt een cliënte na bijna een jaar behandeling bij OPSY.
We noemen haar Suzan, omdat ze liever niet met haar echte naam in dit stukje wil.
Suzan is 24 jaar, ze wordt door MEE aangemeld bij OPSY omdat ze somber en angstig is. Ze komt haar bed nauwelijks uit, doucht niet en verzorgt zichzelf slecht. Ze heeft last van steeds terugkerende gedachten, die te maken hebben met een nare ervaring toen ze 14 was.
Suzan heeft Speciaal Onderwijs gevolgd en woonde vanaf haar 8e in instellingen. Ze heeft veel hulpverlening gehad. Nu woont ze samen met haar vriend in een appartement. Ze heeft een
consulente bij MEE. Bij OPSY heeft ze contact met een psychiater,een psycholoog en een casemanager.
Wat deed OPSY?
Hieronder staat korte informatie over de behandeling door OPSY . En ook: wat Suzan van de behandeling bij OPSY vindt. Voorafgaand aan de behandeling zijn er gesprekken gevoerd met Suzan en is de casemanager bij haar thuis geweest. De consulent van MEE was hier ook bij. Daarna is in onderling overleg een behandelplan opgesteld waarin is voorgesteld aan Suzan:
• Je wilt minder of geen medicijnen meer gebruiken. Een psychiater van OPSY onderzoekt met jou samen of je kan minderen of zelfs zonder medicijnen kan.
• Samen met een casemanager kijk je wat ervoor kan zorgen dat je situatie stabieler wordt en wat jou helpt je beter te voelen.
Je vriend wordt uitgenodigd om mee te doen in gesprekken.
• Na enkele weken start je met EMDR therapie bij een psycholoog om nare ervaringen uit je verleden te verwerken.
Wat gebeurde er toen?
Suzan is het helemaal eens met dit voorstel. En het gaat best snel.
Eind november heeft ze de eerste afspraak bij OPSY. In januari gaat ze akkoord met het plan en een week later is de eerste afspraak met de casemanager.
De casemanager heeft contacten met MEE en met haar werk en regelt van alles met Suzan.
Als Suzan eind februari bij de psychiater komt heeft die haar dossier goed gelezen. Dat vindt ze prettig, ze hoeft niet alles opnieuw te vertellen. De casemanager van OPSY is ook bij dit gesprek en helpt een beetje als ze het zelf moeilijk vindt dingen uit te leggen. De psychiater bouwt de antipsychotica af en Suzan start met lichte slaapmedicatie. De casemanager komt regelmatig
langs of belt om te vragen hoe het gaat. Uit bed komen is nog steeds lastig en zichzelf verzorgen lukt al wel iets beter maar nog
niet zoals ze het wil.
EMDR
In april start ze met EMDR. Eerst wordt haar uitgebreid uitgelegd wat EMDR inhoudt. Het is een manier om nare herinneringen uithet verleden te verwerken. Bij Suzan gaat het om een aanranding in de instelling waar ze toen woonde. Indertijd geloofde niemand haar. En daarna is ze er maar niet meer over begonnen. Bij de psycholoog van OPSY vertelt ze in het kort wat er gebeurd is indertijd. Daarna tekent ze het plaatje wat ze nu nog het naarst vindt. Terwijl ze zich concentreert op wat ze daar nu bij denkt en voelt moet ze de vingers van de psycholoog volgen die voor haar ogen heen en weer bewegen. Ze moet steeds zeggen wat ze merkt of wat er in haar opkomt. Als ze het naarste plaatje tekent komt al het oude gevoel terug; ze moet ontzettend huilen. Na 3 x EMDR voelt het niet meer naar om aan de ervaring van toen terug te denken. Vanaf dat moment knapt Suzan sterk op. Ze gaat weer graag douchen, verzorgt zich beter. De EMDR behandeling richt zich daarna op het werken aan een positief zelfbeeld.
Hoewel ze een intensieve periode meemaakt als een familielid overlijdt en ze ontslagen wordt op haar werk, houdt Suzan zich goed staande.
En nu?
Half december kijkt Suzan terug op bijna een jaar behandeling bij OPSY en concludeert:
“Ik ben blij dat 2012 bijna voorbij is. Het was een zwaar jaar. Maar ik ben ondanks alles overeind gebleven. Dat komt door de behandeling. Ik heb elke dag zin om op te staan. Ik ben positiever over mezelf. Ik ben afgevallen, verzorg mezelf goed en het huis is opgeruimd. ik douche soms zelfs twee keer per dag. Ik kook elke dag en ik geniet van de kleine dingen. Ik geniet van samen met mijn vriend op de bank een muziekje luisteren. En ik vind het heel fijn dat mijn vriend en mijn moeder ook zien dat ik veranderd ben”.
Op de vraag wat Suzan vindt van OPSY zegt ze:
“Ik ben hier rustiger geworden, dat was bij eerdere instellingen niet zo. Dat komt denk ik omdat jullie me hier begrijpen. Jullie luisteren echt. Ik word gehoord. Jullie houden je aan afspraken en zijn eerlijk tegen me. Ik vind het nooit vervelend om hier naar toe te komen. Meestal ben ik te vroeg voor mijn afspraak. Dan krijg ik altijd vast een kop chocola en iedereen die me ziet maakt een praatje met me op de gang. Dat vind ik fijn. Ik ken bijna iedereen die hier werkt. Ik voel me vertrouwd”.
Meer weten?
Klik hier als je meer persoonlijke verhalen wil lezen de mensen die bij OPSY komen.