Home » Welke hulp » Gespecialiseerde autismebegeleiding

Gespecialiseerde autismebegeleiding

“Na intensieve begeleiding bij OPSY heb ik geleerd wie ik werkelijk ben”

_MG_9542Als er bij jou sprake is van autisme houden we daar in de behandeling extra rekening mee. Hiervoor hebben we een autismeconsulent. Dat is iemand die veel weet van autisme en die jou daarom goed kan helpen. Je spreekt samen af hoe hij of zij jou gaat helpen.

Voor wie

Onze gespecialiseerde autismebehandeling is er voor:

  1. Mensen met autisme. Als je weet dat je een vorm van autisme hebt (een ‘stoornis in het autismespectrum’) is het fijn als je daar meer van gaat weten. Soms weet je al wat het is, maar weet je nog niet hoe je ermee om kan gaan.
  2. Familie, goede vrienden en andere betrokkenen. Zij hebben vaak ook vragen over jou en je autisme. Zij willen je beter begrijpen en je de juiste begeleiding geven.

Aanmelding

Je spreekt bij OPSY af om een autismeconsulent in te schakelen. In een kennismakingsgesprek praat je over de vragen die je hebt en hoe je daarbij geholpen kunt worden. Je spreekt af wanneer je start met de hulp. Het gesprek is met jou alleen of met je ouders, begeleiders of andere personen die belangrijk voor je zijn.

Wat doe je?

Je praat met de consulent en krijgt een persoonlijke werkmap. In de werkmap kun je schrijven en tekenen en foto’s plakken. Alles wat belangrijk is voor jou en over jou, komt in je persoonlijke map.

Bij de behandeling hoort ook het geven van informatie aan familie en/ of andere betrokkenen. De autismeconsulent zal, als jij dat wilt, ook met hen contact opnemen. De consulent zal aan hen informatie geven over autisme bij jou. Ook geeft hij of zij tips hoe anderen goed rekening met je kunnen houden en je goed kunnen begrijpen.

Wij bieden verschillende vormen van hulp:

  1. Psycho-educatie voor mensen met autisme.
  2. Begeleiding aan familie en andere betrokkenen.
  3. Advisering en scholing op werk, dagbesteding of opleiding.

Met wie?

Je kunt hulp krijgen in een kleine groep of alleen. Je krijgt hierover een advies van je behandelaar bij OPSY.

Hoe lang duurt het?

De behandeling is afgestemd op jouw tempo. Gemiddeld hebben mensen bij ons 15 tot 20 gesprekken. In een groep zijn er 15 tot 20 bijeenkomsten. Gemiddeld zijn mensen een jaar bij de autismeconsulent in behandeling.